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Waizumi Kenji

Affiliate Master Yamaguchi University

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電解質を水に溶解する際、体積の加成性は破綻し、その体積変化の程度は電解質の種類によって異なる。これは主にイオンの大きさと電荷の違いにより、水和構造に違いが生じることによる。学校でも実施可能な簡単な実験によって電解質の溶解における体積変化の非加成性を確認できれば、水分子がイオンに結合して形成される水和イオンの構造や水分子の集まり方などを原子レベルで推論することが可能と考える。そこで、電解質を水に溶解させたときの体積変化を定量的に測定できる簡便な実験を考案し、いくつかの電解質を用いて実験を行った。その結果、電解質の違いによるわずかな体積変化の違いも定量的に測定することができた。それらの実験結果を用いて計算した各イオンのみかけの部分モル体積も、これまで報告されてきた値と調和的な結果を得た。
Creators : Waizumi Kenji Kita Kazuki Publishers : Faculty of Education, Yamaguchi University
水溶液からのL-ヒスチジンの結晶核形成機構を解明するため,pHをジャンプさせることによって得た幾つかの濃度の過飽和水溶液中から結晶核が形成されるまでの時間(誘導期tind)を測定した。測定された誘導期tindを用いて結晶核形成理論に基づいた速度論的解析を行った結果,それらの溶液中で形成された結晶核の表面張σ ,臨界核形成の自由エネルギーΔG *,臨界核の半径r *,臨界核を形成する分子数n など,結晶核形成に関する重要なパラメータの値を定量的に求めることができた。pH6〜pH7の間で行った実験からは,L-ヒスチジンの臨界核は数個から十数個程度の分子からなる半径1〜2nm程度であり,過飽和度が高くなるにつれて,その大きさは小さくなることが明らかになった。
Creators : Waizumi Kenji Takahashi Kousuke Publishers : Faculty of Education, Yamaguchi University
Characterization of the blue protein in the shell pattern of Japanese littleneck clam (Ruditapes philippinarum ) was performed by purification using anion-exchange chromatography, amino acid analysis, molecular weight measurements, quantification of ferric ions, etc. Blue colored two components were found by anion exchange chromatography. The blue colored shell protein and the colorless mantle protein were found to be homologous to each other in amino acid composition; they are acidic proteins rich in aspartic acid and glutamic acid and that the isoelectric point of the blue protein was estimated as pI =3.96. The secondary structures of the blue protein were estimated as α-helix (28.6%), β-sheet (20.1%), and random coil (51.3%). From combination of molecular weight measurements and quantification of ferric ions, it was found that the blue protein is formed as trimer or tetramer from the monomer proteins of about 10 kDa by complexing with ferric ion. It was also found that there are two kinds of ferric ion existing states and that reducing agents decompose the blue colored trimer or tetramer into dimer or smaller units accompanying decolorization.
Creators : Murakami Kiyofumi Ohtawa Hiromi Tokuda Tomoe Kanebayashi Yasue Yasuda Yuko Waizumi Kenji Publishers : Faculty of Education, Yamaguchi University
Creators : Yoshitake Hajime Waizumi kenji Murakami Kiyofumi Fukata Hidesato Sato Kazuo Matsushita Takao Mori Taiichi Tokunaga Hiroshi Hamada Atsushi Naito Kazunori Takamura Daisuke Publishers : 山口大学教育学部附属教育実践総合センター
Creators : Kamada Junichi Waizumi Kenji Kawamura Yoshinari Publishers : 山口大学教育学部附属教育実践総合センター
Creators : Waizumi Kenji Hayashi Hideaki Fukushima Nobuhiro Publishers : 山口大学教育学部
学部・附属教育実践研究紀要 Volume 2 pp. 37 - 42
published_at 2002-12-27
Creators : Ikeda Yukio Abe Hirokazu Waizumi Kenji Genda Tomoko Namikawa kazuoki Publishers : 山口大学教育学部附属教育実践総合センター