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タイトル術前・術後の消化管出血 : 死亡率を高める病態の検討
タイトルヨミジュツゼン ジュツゴ ノ ショウカカン シュッケツ : シボウリツ オ タカメル ビョウタイ ノ ケントウ
タイトル別表記Gastrointestinal hemorrage : factors involved in mortality rate
作成者平岡, 博
守田, 信義
松井, 則親
野島, 真治
榎, 忠彦
江里, 健輔
作成者ヨミヒラオカ, ヒロシ
モリタ, ノブヨシ
マツイ, ノリチカ
ノシマ, シンジ
エノキ, タダヒコ
エサト, ケンスケ
作成者別表記Hiraoka, Hiroshi
Morita, Nobuyoshi
Matsui, Norichika
Noshima, Shinji
Enoki, Tadahiko
Esato, Kensuke
作成者所属山口大学医学部
内容記述(抄録等)The purpose of this study was to assess the factors involved in the mortality rate in patients who were admitted in our clinic from January 1, 1980 to, July 31, 1988. Of 189 patients, 153 patients had gastrointestinal hemorrage before surgery and 35 patients had it after surgery. The mortality rate in patients with gastrointestinal homorrage was 6% (9/153) before surgery and 40% (14/35) after surgery. Factors involved in the mortality rate in patients with gastrointestinal hemorrage before or after surgery were 1) MOF (multiple organ failure), 2) mesenteric thrombosis and 3) advancement of the cancer. The mortality rate in patients with postperative hemorrage was higher than that in patients with preoperative hemorrage in the older age group over 50 years old, while there was no statistical significance between, before, and after srugery in the younger age froup below 50 years old.
本文言語jpn
主題医学
資料タイプtext
出版者山口大学医学会
出版者ヨミヤマグチ ダイガク イガッカイ
NII資料タイプ学術雑誌論文
査読の有無査読あり
ISSN0513-1731
NCIDAN00243156
学内刊行物(紀要等)山口医学
掲載誌名山口医学
39
5
開始ページ595
終了ページ599
発行日1990-10
著者版/出版社版その他
リポジトリIDB030039000504
地域区分山口大学
URIhttp://www.lib.yamaguchi-u.ac.jp/yunoca/handle/B030039000504