Japanese | English

トップページへ戻る

詳細

   
フルテキストURLフルテキストリンクなし
タイトルモチノキ(Ilex integra)から得られる白モチの組成及び粘り
タイトルヨミモチノソ Ilex integra カラ エ ラレル シロ モチ ノ ソセイオヨ ビ ネバ リ
タイトル別表記Components and Viscosity of White-birdlime Obtained from Ilex integra^<*1>
作成者弘中, 孝史
井手, 明雄
大石, 勉
藤本, 稔
桝下, 一愛
作成者ヨミヒロナカ, タカシ
イデ, アキオ
オオイシ, ツトム
フジモト, ミノル
ヤギシタ, カズヨシ
作成者別表記Hironaka, Takashi
Ide, Akio
Oishi, Tsutomu
Fujimoto, Minoru
Yagishita, Kazuyoshi
作成者所属山口大学農学部
内容記述(抄録等)White-birdlime prepared from Ilex integra THUNBERG in remarkably viscid. In order to examine the reasons of viscosity, its components and physical properties were examined. The birdlime mainly consisted of lipids (as 'crude lipids', 91%) which contained 68% of triterpene alcohols, α-amyrin, β-amyrin, lupeol, bauerenol, betulin and erythrodiol, and 26% of fatty acids, which were palmitic, linoleic and linolenic acids, as major components. And they existed as ester forms of triterpene alcohols and fatty acids. The lipids also contained a samll amount of free acids, triterpene alcohols, and phospholipid, and the de-generated compounds of triterpenes and unsaturated fatty acids as minor components.
本文言語jpn
主題農学
資料タイプtext
出版者山口大学農学部
出版者ヨミヤマグチ ダイガク ノウガクブ
NII資料タイプ紀要論文
ISSN0513-1715
NCIDAN00244250
学内刊行物(紀要等)山口大学農学部学術報告
掲載誌名山口大学農学部学術報告
掲載誌名別表記Bulletin of the Faculty of Agriculture, Yamaguchi University
35
開始ページ31
終了ページ42
発行日1987
著者版/出版社版その他
リポジトリIDD490035000004
地域区分山口大学
URIhttp://www.lib.yamaguchi-u.ac.jp/yunoca/handle/D490035000004